Documentaire: 'Les mise en place'

In deze korte docu neemt filmmaker Joep Daems u mee in de wereld van Tout a Fait. Een mooi portret van ons restaurant en een sfeerbeeld van onze missie en onze grote liefde voor het vak.

 

 

Achtergrond

Joep Daems zit ik in zijn derde jaar van de Filmacademie in Eindhoven (Dutch Filmers Academy). "In het tweede jaar moest iedere student een eigen filmplan maken voor een documentaire die hij of zij wilde maken. Enkele filmplannen werden dan gekozen en zo vormden we kleine teams om een aantal docu's te kunnen maken. Voor mij was dit een nieuwe uitdaging, voorheen was ik vooral gefocust op fictie, het maken van films. Het was erg leuk om te mogen experimenteren met het maken van een documentaire, mede dankzij de super vriendelijke en fijne sfeer van het restaurant."

Ontstaan van de docu

Deze documentaire vertelt het verhaal van het ontstaan van een sterren-gerecht. Een chef-kok met zijn student souschef maken de mooiste gerechten voor alle fijnproevers. De gasten van het restaurant Tout-à-Fait kunnen nu exclusief een kijkje nemen achter de schermen en in de keuken van hun favoriete restaurant. Niet alleen de gasten maar ook nieuwkomers in de gastronomie zullen versteld staan van de artistieke kunst van een sterrenrestaurant. We volgen een gerecht van idee tot creatie en brengen de emotie en expressie van de kok en zijn gerecht in beeld.

Joep over de documentaire

"Vaos en ik zijn al meer dan 10 jaar beste vrienden. Ik heb veel van zijn ontwikkeling tot wie hij nu is meegekregen. Ik heb hem leren kennen als jongen die niet wist wat hij wilde doen en ik zie hem nu als een opkomende chef die zeer hard werkt om te kunnen bereiken wat hij wilt. Vaos inspireert mij om te blijven doen wat je leuk vind, ook al moet je hiervoor harder en harder blijven werken. Sinds hij geïnteresseerd is geraakt in koken heeft onze vriendengroep vaak mogen genieten van zijn kunsten. Dankzij de vele verhalen die hij vertelde over zijn werk in de keuken, raakte ik geïnspireerd om meer te leren over koken. Ik kwam erachter dat er veel gelijkenis in zit vergeleken met film, Letterlijk.

Voordat er een gerecht op tafel staat, zijn er natuurlijk voorbereidingen. Net zoals een film bestaat uit compositie, production design, licht, kostuums, make-up en de ‘film look’. Dit noemen we ook wel de mise en scène. In de keuken wordt dit mise en place genoemd, oftewel ‘het voorbereiding voor het koken’. Dit bracht mij op het idee om een documentaire te maken die zich focust op de mise en place in het restaurant, gefilmd op een cinematische en poëtische stijl om uit te drukken hoe belangrijk alle voorbereidingen zijn voordat er een gerecht op tafel kan staan. Net zoals er heel veel achter de schermen van een film speelt."